AMSTERDAM – Duitsland dreigt een nieuw overschot aan windenergie te krijgen in de komende winter. Buurlanden vrezen de dupe te worden.

Duitsland dumpt regelmatig opgewekte windenergie bij landen als Polen en Tsjechië op dagen waar de wind hard waait, om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. De Oost-Europese landen echter kunnen hun net daardoor ook maar met moeite overeind houden.

In februari dit jaar was het Duitse net dichtbij een blackout. Tsjechië en Polen dreigden zich toen van het net los te koppelen, omdat in die landen hetzelfde dreigde te gebeuren.

Om de komende winter overbelasting te voorkomen, is Tsjechië van plan schakelaars bij de grenzen te plaatsen om de toevoer van elektriciteit te stoppen.

Afhankelijk

Duitsland kan in de winter weer in de problemen komen, zegt de Duitse minister van economische zaken Philipp Roesler. Het vernieuwen van het elektriciteitsnet kost naar verluidt ook nog eens 32 miljard euro. Ondertussen moeten in 2022 alle kerncentrales in het land gesloten zijn, waardoor Duitsland sterk afhankelijk wordt van windenergie.

Het land heeft sinds 2007 bijna 9 gigawatt aan windturbines gebouwd. In 2020 wil Duitsland 10 gigawatt geplaatst hebben.