AMSTERDAM – Stichting e-laad, die verantwoordelijk is voor het plaatsen van oplaadpunten voor elektrische auto’s, merkt dat het gebruik van de laadpalen sinds september 2011 is vervijfvoudigd.

Dat blijkt uit cijfers van de stichting.

Er zijn sinds 2009 ruim tweeduizend publieke oplaadpunten door e-laad geplaatst. Behalve dat er meer laadpalen staan, worden de oplaadpunten ook meer gebruikt volgens de stichting.

Sinds september 2011 is het gebruik vervijfvoudigd en worden bijna tienduizend laadtransacties per maand gedaan. De meeste gebruikers laden hun elektrische wagen op rond het middaguur of aan het begin van de avond.

De belasting van een elektrische auto is te vergelijken met de belasting van een huishouden. E-laad adviseert de Nederlandse overheid daarom om maatregelen te nemen zodat het elektriciteitsnetwerk evenredig wordt belast.

Meer auto's dan oplaadpunten

In Nederland zijn momenteel ruim anderhalf keer zoveel oplaadpunten dan elektrische auto's. Nederland wil ervoor zorgen dat de infrastructuur voor loopt op de vraag naar elektrische wagens.

In totaal waren er op 1 januari 2012 1182 elektrische personenauto’s en 1841 oplaadpunten. Dat betekent dat elke eigenaar van een elektrische auto gemiddeld 1,55 oplaadpunten tot zijn beschikking heeft.