Ruim 2 miljoen woningen hebben energielabel

DEN HAAG - Ruim 2 miljoen woningen hadden vorig jaar een energielabel, dat aangeeft in hoeverre ze energiezuinig zijn. Dat was ruim een kwart meer dan eind 2009. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dat maandag bekendgemaakt.

Van de woningen met een energielabel is 90 procent een huurwoning. Het aantal koopwoningen met zo'n label is weliswaar in 2 jaar flink toegenomen, maar nog steeds niet meer dan 10 procent van het totaal.

Vanaf 1 januari volgend jaar kunnen koopwoningen niet meer van eigenaar wisselen zonder energielabel.

Woningen met een energielabel die gebouwd zijn tussen 1945 en 1959 zijn vaak onzuinig. Na de Tweede Wereldoorlog werd er veel en snel gebouwd vanwege de woningnood. De kwaliteit stond daarbij onder druk.

Isolatie

Pas vanaf de jaren '80 zijn woningen steeds energiezuiniger geworden, zegt het CBS. Dat komt omdat nieuwbouw sindsdien standaard is voorzien van dak-, gevel- en vloerisolatie en (vanaf 1994) dubbelglas.

De provincie Flevoland heeft met 21 procent de meeste energiezuinige woningen. Volgens het CBS zijn in deze provincie recentelijk veel nieuwe woningen bijgebouwd, vooral in Almere. In Friesland staan anderzijds relatief veel onzuinige woningen (bijna 40 procent).

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie