AMSTERDAM - Wereldwijde investeringen in duurzame energie zijn in het derde kwartaal van 2012 flink afgenomen. De investeringen blijken met twintig procent te zijn afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

In totaal werd in het derde kwartaal van dit jaar voor 43,9 miljoen euro (56,5 miljoen dollar) geïnvesteerd. Dit blijkt uit cijfers van Bloomberg.

Tevens zijn de investeringen ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar met 5 procent gedaald. Vorig jaar werd er wereldwijd nog voor een record geïnvesteerd in duurzame energie. Dit jaar is er voor het eerst sinds acht jaar sprake is van een daling.

Beleidsonzekerheid

Met name de beleidsonzekerheid rondom duurzame energie speelt een belangrijke rol in de daling van de investeringen in duurzame energie. Daarnaast zorgden ook de lage beurskoersen van cleantech-aandelen en de flinke daling van de kosten van wind-en fotovoltaïsche zonne-energietechnologieën voor lagere investeringen.

Dit is met name het geval voor de markten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië. In Brazilië en Marokko namen de investeringen juist toe.