AMSTERDAM - Een belastingheffing op energierekeningen in Duitsland waarmee de vergroening van de energieopwekking in het land wordt betaald, stijgt volgend jaar bijna vijftig procent. Dat meldden de vier belangrijkste netbeheerders maandag.

De heffing stijgt per januari van 3,6 cent naar 5,3 cent per kilowattuur. Huishoudens met vier gezinsleden betalen volgens de netbeheerders volgend jaar ongeveer 250 euro mee aan de verduurzaming.

De belasting wordt gebruikt om producenten van zonne-, wind- en biomassa-energie een minimumprijs te geven. Hiermee wil de Duitse overheid garanderen dat hun investeringen in duurzame energie winstgevend zijn. De heffing moet omhoog omdat er meer groene energie wordt opgewekt, terwijl de inkomsten niet meestijgen.

Sluiten kerncentrales

Duitsland streeft er naar om in tien jaar alle kerncentrales in het land te sluiten. Momenteel wordt ongeveer een kwart van de energie in Duitsland duurzaam opgewekt. In 2050 moet dat tachtig procent zijn.

Minister van economische zaken Philipp Rösler (FDP) ageerde maandag voor de aankondiging van de netbeheerders tegen de almaar stijgende energierekeningen. CDU'er en minister van milieu Peter Altmeier is verantwoordelijk voor de heffing.

De heffing dreigt hiermee een issue te worden tijdens de Duitse verkiezingen volgend jaar. Volgens een onderzoek van het Duitse weekblad Der Spiegel vindt een meerderheid van de Duitsers betaalbare energie belangrijker dan de uitfasering van kernenergie.