Nieuwe Green Deal in industrie

AMSTERDAM - Een nieuwe 'green deal' in de installatiebranche moet leiden tot de grootschalige toepassing van een nieuwe generatie energiezuinige aandrijfsystemen. Daarmee zou de Nederlandse industrie jaarlijks tot wel 20 procent kunnen besparen op elektriciteitskosten.

De ondertekenaars zijn UNETO-VNI, vertegenwoordiger van 5000 installatiebedrijven, de FEDA, de branchevereniging op het gebied van aandrijfsystemen en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. In de installatiebranche werken 150.000 mensen.

De partijen storten zich in eerste instantie op het realiseren van 35 projecten in de industrie. Welke projecten dat precies zijn, wordt later bekendgemaakt. Voorbeelden van aandrijfsystemen bevinden zich bijvoorbeeld op Schiphol, in klimaatsystemen en bij lopende banden in fabrieken.

Daarnaast gaan de initiatiefnemers trainingen opzetten om industriële afnemers bewust te maken van de besparingsmogelijkheden. De 'green deal' heeft een looptijd tot eind 2015.

Overheid

Ook de overheid heeft het voornemen om zijn gebouwen, bruggen en dammen te gaan voorzien van zuinige motoren, zegt een woordvoerder van UNETO-VNI.

De installateurs hopen dat de overeenkomst de nodige bedrijvigheid oplevert in tijden van economische neergang. Het besparingsargument moet bedrijven over de streep trekken.

"Veel industriële klanten realiseren zich niet dat de investeringen dankzij een lagere energierekening vaak al binnen een paar jaar zijn terugverdiend", zegt algemeen directeur Titia Siertsema van UNETO-VNI. Daardoor laten die bedrijven volgens haar kansen liggen om hun concurrentiepositie te versterken.

De green deal sluit aan op een nieuwe Europese richtlijn die strengere eisen stelt aan de energiezuinigheid van elektromotoren.

Minister Verhagen tekende donderdag bij elkaar voor 11 green deals. Inmiddels zijn er de afgelopen jaar in totaal 131 afgesloten. Verhagen verwacht dat dat aantal voor het einde van het jaar zal klimmen naar 150 stuks.

Tip de redactie