AMSTERDAM - KPN is de meest duurzame aanbieder in de telecomsector. Dit blijkt uit onderzoek van Rank a Brand, dat de dertien grootste internet- en telefoonaanbieders in Nederland onderzocht.

KPN scoort, net als zijn andere onderdelen Hi en Telfort, hoog op de thema's klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden. Het telecombedrijf scoort hier een B-label, de op een na hoogste beoordeling. Het verschil met de concurrentie is groot: Vodafone, Tele2 en T-Mobile scoren een D-label, terwijl de overige merken een E-label scoren.

In de lijst van Rank a Brand eindigde XS4ALL als tweede en Ben voegt zich als nummer drie op het podium. De grootste dalers in de lijst zijn Vodafone, T-Mobile en Scarlet. Zij daalden allen van een B-label naar een D-label.

Recycling

KPN biedt tegenwoordig alleen nog leasecontracten aan voor abonnementen voor een mobiele telefoon. Dit betekent dat abonnees de telefoons weer moeten inleveren bij afloop van de abonnementsperiode, wat de recycling bevordert.

Daarnaast draaien bijna alle merken op ingekochte groene stroom. Ook zijn er bedrijven die op hernieuwbare energie (windmolens en zonnepanelen) draaien. KPN (inclusief onderdelen Hi en Telfort) en Ben scoorden in het onderzoek alle haalbare punten als het ging om duurzame energie.

Volgens Rank a Brand valt er op het gebied van arbeidsomstandigheden nog wel het een en ander te verbeteren. Het achterhalen van de herkomst en de arbeidsomstandigheden van het materiaal is vaak lastig.