AMSTERDAM – Het energieproject Windcentrale heeft bij 3.000 particulieren 3,5 miljoen euro aan kapitaal ingezameld. Dat is een Nederlands record op het gebied van crowdfunding, een investeringstechniek waarbij particulieren als groep een project of bedrijf financieren.

Met het opgehaalde kapitaal is de fnanciering voor de eerste van twee windmolens binnen, zo maakt de organisatie donderdag bekend. Particulieren kochten tot nu toe in totaal 10.000 zogeheten 'winddelen' van 351 euro per stuk en werden zo gezamenlijk eigenaar van een windmolen in Delfzijl.

Eigenaren van een of meer van die aandelen krijgen de opbrengst aan stroom uit hun winddelen 16 jaar lang in mindering op hun energierekening. 

Windcentrale spreekt van een 'run' op de aandelen. "Tot nu toe was je voor je energienota afhankelijk van wat de energieprijzen doen, en die zijn de laatste 10 jaar verdubbeld", zegt Harm Reitsma, de directeur van Windcentrale.

"Door wind te delen wek je zelf energie op, zonder zonnepanelen of een windmolen in je tuin."

Windcentrale hoopt in december de financiering voor een tweede windmolen in Delfzijl af te ronden. Bij succes nestelt het project zich naar eigen zeggen in de top drie van grootste crowdfundingprojecten wereldwijd.

Pull-markt

Reitsma verwacht dat de windmolenmarkt langzaam maar zeker kantelt van een 'push-markt', waarbij projectontwikkelaars hun molens bij overheden proberen te verkopen, naar een 'pull-markt' waar vooral consumenten de dienst uitmaken.

"De gemeente Amsterdam stelt bijvoorbeeld als eis dat bij het ontwikkelen van nieuwe windmolens ook burgers kunnen participeren."

Concrete plannen voor een nieuwe financieringsronde heeft Windcentrale nog niet, maar dit "is zeker niet het laatste project", zegt Reitsma. "Wij zijn permanent op zoek naar nieuwe molens."