BRUSSEL - Miljarden euro's zijn nodig om alle 143 Europese kerncentrales aan alle internationale veiligheidsstandaards te laten voldoen. Verscheidene Duitse en Franse media berichtten dinsdag dat het gaat om 25 miljard euro.

Volgens een gelekt EU-rapport, dat in handen is van deze media, zijn er honderden afwijkingen gevonden bij de kerncentrales. Geen van de Franse centrales zou voldoen. Opmerkelijk is dat er niet wordt aangeraden een centrale te sluiten.

De woordvoering van Europees commissaris Günther Oettinger (Energie) wil inhoudelijk niet ingaan op de berichten. Wel werd bevestigd dat het onderwerp woensdag in het wekelijks overleg van de Europese Commissie zal worden besproken. Waarschijnlijk later woensdag of donderdag zal de commissaris het rapport aan de buitenwacht presenteren.

Na de ramp met de Japanse kerncentrale in Fukushima werden alle Europese kerncentrales onderworpen aan een zogenoemde stresstest. Daarbij werd onderzocht in hoeverre de kerncentrales bestand zijn tegen natuurrampen, explosies en neerstortende vliegtuigen.