AMSTERDAM - De Nederlandse groene ondernemer Daan Weddepohl van Peerby staat zondag in de finale van de Postcode Lottery Green Challenge in New York. De winnaar krijgt een bedrag van 500.000 euro aan prijzengeld.

De Amsterdammer staat samen met Molly Morse uit de Verenigde Staten en Nick Gerritsen uit Nieuw-Zeeland in de eindstrijd. Weddepohl maakt met zijn groene idee, een website en applicatie waarbij producten en diensten met elkaar kunt worden uitgewisseld, kans op een half miljoen euro. De nummers twee en drie zullen een bedrag van 100.000 euro krijgen.

Met zijn groene plan wil Weddepohl door middel van een website en een applicatie mensen die bij elkaar in de buurt wonen met elkaar in contact brengen, zodat zij spullen van elkaar kunnen lenen of huren. Peerby ziet dit als een alternatief voor de wegwerpcultuur en denkt dat hierdoor minder behoefte is aan nieuwe producten.

Overige finalisten

Het bedrijf van Morse, Mango Materials, gebruikt bacteriën om methaan om te zetten in plastic, dat biologisch afbreekbaar is. Hiervan worden producten gemaakt, die uiteindelijk weer hergebruikt kunnen worden. Nick Gerretsen, van CarbonScape, gebruikt een industriële microgolftechnologie om de biomassa van afvalstoffen te verwerken tot goed gewaardeerde alternatieven voor niet-hernieuwbare fossiele producten.

Van de 509 inzendingen werden er zes genomineerd, waarna de internationale vakjury de drie finalisten bekend maakte. Dit gebeurde maandagmiddag tijdens het PICNIC Festival in Amsterdam.

De Postcode Lottery Green Challenge is een jaarlijkse, internationale wedstrijd voor groene ondernemersplannen en wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. De prijs heeft als doel slimme, groene producten en diensten bekend te maken bij een groot publiek.