AMSTERDAM - De Noorse overheid trekt omgerekend 70 miljoen euro uit om bedrijven over te halen niet het land te verlaten door de strengere regels rond CO2-uitstoot.

Dat meldt persbureau Reuters vrijdag. De Europese Unie wil het voor bedrijven duurder maken om CO2 uit te stoten.

Komend jaar treden echter wijzigingen in het emissiehandelssysteem in werking, die overheden de mogelijkheid geeft om industrieën te compenseren voor deze hogere kosten.

Noorwegen, geen EU-lid, maar wel gekoppeld aan het emissiehandelssysteem, vreest dat industrieën zich ergens anders zullen vestigen wanneer CO2 duurder wordt.

Critici betreuren het besluit van de Noorse overheid, omdat de CO2-markt op deze manier verstoord wordt en niet tot wasdom kan komen. Alleen door hoge CO2-prijzen zullen bedrijven op zoek gaan naar schonere alternatieven voor hun productiewijze, zo is de redenering.

De grote bedrijfssectoren in Noorwegen die onder het handlssysteem van reageerden echter opgetogen op de aankondiging van de Noorse regering.

Nederlandse heeft zich in Brussel de afgelopen jaren verzet tegen strengere regels in het Europese emissiehandelssysteem.