AMSTERDAM – Duurzaamheid draagt niet alleen bij aan het milieu, maar ook aan de omzet en arbeidsproductiviteit van bedrijven. Medewerkers van groene organisaties blijken 16 procent productiever te zijn dan de gemiddelde medewerker.

Dat stellen wetenschappers Magali Delmas (Universiteit van Californië) en Sanja Pekovic (Universiteit van Parijs). De onderzoeksresultaten zijn maandag verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Organizational Behavior.

Werknemers bij duurzame ondernemingen zijn productiever doordat ze gemotiveerder zijn, meer trainingen krijgen en betere relaties onderhouden met hun collega’s, stellen de onderzoekers.

De gevonden verschillen zijn groter dan de onderzoekers van tevoren hadden verwacht.

Kostenbesparingen

Dat duurzame bedrijfsvoering kan leiden tot kostenbesparingen was uit eerder onderzoek al naar voren gekomen, maar Delmas en Pekovic zijn de eersten die de link met arbeidsproductiviteit hebben aangetoond.

In de studie zijn 5220 Franse bedrijven en meer dan 10.000 medewerkers betrokken. Een bedrijf werd als ‘groen’ aangemerkt als het vrijwillig internationale groene certificeringen heeft ingevoerd, zoals fair trade of de ISO 14001 norm.