AMSTERDAM - Bierbrouwer Grolsch produceert het groenste biertje van Nederland. Bavaria en Gulpener volgen op de tweede en derde plaats.

Dat blijkt uit het jaarlijkse duurzame bieronderzoek van merkenvergelijker Rank a Brand, onder de vijftien bekendste biermerken in Nederland.

Grolsch presteert goed in alle onderzochte categorieën. Bij de brouwer uit Enschede is de CO2-uitstoot per biertje relatief laag, net als het waterverbruik. Ook gebruikt Grolsch ingrediënten van duurzame landbouw.

Verder vermindert het bedrijf de milieu-impact van verpakkingen, zo concludeert Rank a Brand. Een voorbeeld hiervan is de lichtere kroonkurk, die Grolsch enkele weken geleden introduceerde. 

Grolsch is de beste allrounder, Bavaria is het zuinigst met water en heeft de minste CO2-uitstoot per biertje. Gulpener staat op één bij het gebruik van grondstoffen van duurzame landbouw. 

Heineken staat niet in de top drie. “Opvallend”, volgens Rank a Brand, “omdat de biergigant veel aandacht aan duurzaamheid geeft.” Reden zijn de vele buitenlandse vestigingen van de brouwer, waarin duurzaamheid een minder grote rol speelt. “Als we ons enkel richten op de Nederlandse brouwerijen van Heineken, zou de score hoger zijn.” 

Vorig jaar werd Grolsch ook al verkozen tot de meest duurzame brouwer.