AMSTERDAM – Op Schiphol is maandag het eerste batterijwisselstation voor elektrische auto’s in Nederland geopend. Het station van het Israëlische bedrijf Better Place wisselt lege accu’s van de elektrische Renault Fluence Z.E in voor volle.

In eerste instantie zullen tien taxi’s van de taxibedrijven Connexxion, Bios en TCA gebruikmaken van het batterijwisselstation. Binnekort volgt een tweede wisselstation voor taxi's in Amsterdam.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen mocht als eerste plaatsnemen in een taxi die een nieuwe accu kreeg. Dat gebeurt in een ruimte die nog het meest lijkt op een wasstraat, waarbij de elektrische auto op een lopende band staat.


Van onderaf wordt de accu door een robot volledig automatisch vervangen door een nieuwe. De hele operatie duurt ongeveer vijf minuten. Volgens de CEO van Better Place, Shai Agassi, geldt deze wisseltijd voor de eerste ongeveer duizend auto’s, later kan het proces versneld worden. “Bij een test in Japan konden we het in 59 seconden.”

Minister Verhagen noemde de het wisselstation van Better Place een “nieuwe stap op de weg naar vooruitgang. Een stap naar een betaalbaar en duurzaam energiesysteem.”

Tot CEO Better Place Nederland is Paul Harms benoemd, eerder topman bij leasemaatschappij Athlon in Nederland.

Nederland is het tweede land in Europa waar Better Place wisselstations bouwt. Eerder al was Denemarken aan de beurt. Verder heeft Better Place al wisselstations in Israël en Australië.

Voor de bouw van het wisselstation voor taxi's in Nederland ontving Better Place subsidie van de Europese Unie, die ongeveer de helft bedraagt van de totale investering. Onlangs ontving Better Place ook een lening van de Europese Investeringsbank van 40 miljoen euro voor de verdere uitrol van wisselstations in Denemarken en Israël.