Tweede bron aardwarmte in IJsselmuiden

IJSSELMUIDEN - Tuinders in IJsselmuiden gaan een tweede aardwarmtebron openen. Dat meldden ze donderdag tijdens een werkbezoek van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw).

Sinds maart is er de eerste van mogelijk zeven bronnen operationeel. Warm water dat vanaf 1,9 kilometer diepte wordt opgepompt, stroomt er door de kassen.

De groep tuinders die een tweede bron willen slaan, dreigde een door het ministerie al toegezegde subsidie van 2 miljoen euro mis te lopen vanwege vertraging in de voorbereidingen. Bleker zegde toe dat de vertraging deze subsidie niet in de weg zal staan.

Aan de subsidie was aanvankelijk een deadline gekoppeld. Dat betekende dat het project al in februari 2013 opgeleverd moest worden. Mede door problemen tijdens de EHEC-crisis vorig jaar ontstond de vertraging.

Project

''Dit is een project met veel onzekerheden. Het zou van de dolle zijn als dit vanwege een termijn van een paar maanden door de grond zou zakken'', zei Bleker. De provincie Overijssel stelt een lening van 5 miljoen euro beschikbaar, zei gedeputeerde Theo Rietkerk.

De boor moet dit jaar nog de grond in. De warmtebron moet circa 20 hectare aan kassen kunnen verwarmen.

Lees meer over:
Tip de redactie