Duitsland stevig aan kop in zonne-energie

AMSTERDAM – Duitsland blijft wereldwijd koploper als het gaat om installaties van zonnepanelen. De Duitse markt was vorig jaar zelfs bijna twee keer zo groot als nummer twee, Italië.

Dat meldt Solarplaza op basis van de globale installatiecijfers van 2011.

Duitsland bouwde er vorig jaar 7,5 gigawatt aan capaciteit bij. Italië was de grootste groeimarkt met een bijgebouwde capaciteit van 9,3 gigawatt.

Totaal kwam Italië hiermee op een totale capaciteit van 12,8 gigawatt, tegenover een Duitse overmacht van 24,8 gigawatt aan zonnepanelen.

Europa

Solarplaza verwacht dat Italië zijn groei niet kan bijhouden. Heel Europa zou tevens binnen vijf jaar in de problemen kunnen komen, wanneer de Amerikaanse en Aziatische markten de leiding overnemen. De Verenigde Staten bijvoorbeeld verdubbelden in een jaar hun capaciteit aan zonne-energie naar bijna 4 gigawatt.

Azië

Een van de belangrijkste concurrenten uit Azië is China. Qua aantallen loopt China nog achter op de rest van de wereld, maar procentueel gezien groeide het Aziatische land in 2011 het hardst. In 2010 werd er nog 0,5 gigawatt bijgebouwd, vorig jaar was dat 2,5 gigawatt.

Japan heeft op dit moment de meeste capaciteit aan zonne-energie van Azië, meer dan 4,9 gigawatt. China stond in 2011 wereldwijd zesde met 3,3 gigawatt. Verwacht wordt dat China 50 gigawatt aan zonnepanelen heeft in 2020.

 

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie