Stroomtarief Bonaire stijgt met 50 procent

KRALENDIJK - Bewoners van Bonaire krijgen op korte termijn te maken met een forse prijsstijging. Dat maakte gedeputeerde Burney Elhage zondag bekend.

De verhoging is een direct gevolg van de onlangs uitgebrachte, bindende, uitspraak van een arbitragecommissie in een langlopend conflict tussen Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) en Ecopower, de exploitant van het windmolenpark dat stroom levert aan WEB.

Het Bonaireaanse water- en elektriciteitsbedrijf weigert al jaren rekeningen volledig te betalen en wijst op eerdere afspraken over lagere kosten. Maar omdat de exploitatiekosten voor Ecopower al jaren hoger uitvallen dan voorzien mag volgens de arbitragecommissie Ecopower alle kosten doorberekenen aan WEB. Dat is volgens Elhage ''een desastreuze ontwikkeling voor Bonaire''.

Hoge kosten

Bonaire is sinds 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Bewoners klagen sinds die tijd over hogere kosten voor het levensonderhoud en de politici klagen over een krap budget dat vanuit Nederland ter beschikking is gesteld.

Volgens Elhage heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ''herhaaldelijk benadrukt ervoor in te staan dat de energietarieven in Caribisch Nederland betaalbaar blijven''. Elhage hoopt hierover snel meer duidelijkheid te krijgen.

Het eilandbestuur vreest voor ''ontwrichting van de samenleving'' als er geen oplossing komt. Ook zijn er zorgen over het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten, als hotels en horeca hun prijs moeten verhogen vanwege de hogere energierekening.

Tip de redactie