AMSTERDAM – De Nederlandse regels over geluidsoverlast van windmolens zijn veel te mild. Daardoor lijden veel mensen aan slapeloosheid, stress en andere gezondheidsklachten door het harde lawaai.

Dat schrijft dagblad Spits donderdag op basis van een rapport van de Deense professor akoestiek Henrik Møller van de Universiteit van Aalborg.

In normale praktijksituaties worden in Nederland de geluidsgrenzen op vele plaatsen overschreden, aldus de professor.

Volgens Møller zijn de Nederlandse geluidsgrenzen gebaseerd op wat een windmolen gemiddeld over een jaar aan geluid produceert. Dat betekent dat het geluid op winderige dagen vaak boven deze grens uitkomt.

Geluidsniveaus

Daarom zou de overheid volgens de Deense professor bij de plaatsing van een windmolen moeten uitgaan van de maximaal optredende geluidsniveaus.

Møller schrijft dit in een rapport over de in april afgelaste bouw van windmolens bij een woonwijk in Maastricht.

Stage-onderzoek

Eerder deze week berichtte Spits dat uit onderzoek van de universiteit van Utrecht bleek dat windmolens omwonenden ziek maken.

Bij navraag van de Groene Courant bleek dat het een stage-onderzoek was van een stagiair van advocatenkantoor Amice Advocaten. Dit kantoor blijkt ook een rechtszaak te voeren tegen windturbines in de omgeving van Houten.