AMSTERDAM – Het duurzaamheidsdoel van de Europese Unie om het energiegebruik met 20 procent terug te dringen voor 2020 wordt mogelijk niet gehaald. Mogelijke dubbeltelling in de bouw is de boosdoener.

De uiteindelijke besparing zal rond de 15 tot 17 procent liggen, zo stellen verschillende Europese wetgevers tegenover Euractiv.com.

Veel regeringen zaten al niet te wachten op de plannen van de EU. Nu waarschuwen de wetgevers dat verschillende lidstaten mogelijk gaan dubbeltellen om het doel te behalen, waardoor de beoogde besparing voor 2020 eigenlijk lager uit zal vallen.

Interpretatie

Lidstaten gaan mogelijk bestaande programma's onderbrengen bij de richtlijn van de EU, waardoor er minder effectieve maatregelen genomen zullen worden en men kiest voor snelle en makkelijke weg. Vooral in de bouwsector zal gesjoemeld worden met de cijfers. Voor 2050 moeten gebouwen namelijk een energie-efficiënte opknapbeurt krijgen.

“Het ligt er uiteindelijk aan hoe elke lidstaat de Europese richtlijn gaat interpreteren”, aldus Brook Riley van milieugroep Friends of the Earth Europe.

Van landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden en Denemarken wordt verwacht dat zij de duurzame bouwplannen zullen onderbrengen bij bestaande, lokale maatregelen.