AMSTERDAM – Volgens GroenLinks zijn de 'Green Deals' van het huidige kabinetsbeleid ernstig tekortgeschoten. Door met ondernemers te praten wil de politieke partij tot nieuwe oplossingen komen.

Dat vertelt Jolande Sap in een interview met de NOS.

Hoewel GroenLinks de achterliggende gedachte van de 'Green Deals' waardeert, heeft het kabinet volgens de partij niet genoeg zijn best gedaan om groene oplossingen daadwerkelijk te stimuleren. De bouw van 200 snellaadstations op zonne-energie voor elektrische auto's leidde bijvoorbeeld tot problemen.

“Voor een oplaadstation heb je geen vergunning nodig, voor de bouw van zonnepanelen ook niet, maar voor de combinatie opeens wel”, illustreert Sap. “Dan moet je voor 200 verschillende stations op verschillende plekken dus ook 200 bouwvergunningen aanvragen.”

Vooral deze algemene bureaucratie is een probleem volgens GroenLinks. “We willen van ondernemers horen wat de belangrijkste concrete knelpunten zijn, zodat we de betreffende wet- en regelgeving zo goed mogelijk kunnen aanpakken”, legt Sap uit. “Daarvoor moet allereerst een cultuurverandering bij de overheid plaatsvinden, om het voor ondernemers makkelijker te maken groene oplossingen te realiseren.”