AMSTERDAM – Een leaseconstructie voor zonnepanelen en een simulator die de efficiëntie van zonnepanelen berekent. Dat zijn de twee winnende concepten in de duurzame startupwedstrijd Climate-KIC Venture Competition.

De zonnesimulator is ontwikkeld door het Delftse bedrijf Eternal Sun. De simulator maakt op een efficiënte manier inzichtelijk wat het rendement is van een zonnepaneel.

De leaseconstructie voor zonnepanelen is ontwikkeld door het Utrechtse Solease. Daarbij hoeven particulieren, overheden of ondernemers geen panelen te kopen, maar maandelijks een bedrag te betalen. Dit lost het probleem van hoge aanschafskosten op.

De twee bedrijfjes wisten donderdag in een pitch van vijf minuten de jury te overtuigen van hun kwaliteiten en krijgen beide een waardebon van 20.000 euro. Ook mogen ze meedoen met de Europese finale van de Climate-KIC Venture Competition, die begin oktober plaats vindt in het Italiaanse Bologna. Wie daar wint kan 40.000 euro op de bankrekening bijschrijven.

Eternal Sun en Solease wonnen in de Nederlandse finale van de bedrijven Elemental Water Makers, Elemetal, Gensos en WindChallenge.