AMSTERDAM - RWE/Essent bouwt in Eemshaven in Groningen aan twee van de grootste windmolens van Nederland voor een groot windmolenpark. De ‘superwindmolens’ kunnen ruim 10.000 huishoudens van stroom voorzien

De turbines hebben elk een vermogen van iets meer dan 6 megawatt. Dat is ruim genoeg voor de inwoners van een gemeente als Veendam, Heerenveen of Huizen, meldt RWE/Essent.

De gondel van de nieuwe turbines is 22 meter lang, 6,3 meter breed en 7 meter hoog. De wieken reiken tot een hoogte van 177 meter. Ter vergelijking: de Utrechtse Domtoren is 112 meter en het hoogste gebouw van Nederland, de Rotterdamse Maastoren, is 165 meter.

Op een van de gondels is ook een helikopterplatform aangebracht. Op die manier is een turbine ook bereikbaar bij slecht weer.

Het type megaturbine dat nu geplaatst wordt, is eigenlijk bedoeld voor toepassing op zee. Essent doet nu echter eerst op land ervaring op met bouw, beheer en exploitatie van de turbines. De twee windmolens worden in de loop van 2012 in bedrijf genomen.