AMSTERDAM – Van de grootste gemeenten van Nederland doet 85 procent iets aan de verduurzaming van vastgoed voor 2020. Toch laten zij behoorlijk wat kansen liggen, zo stelt adviesbureau Deloitte.

Het bureau onderzocht 20 van Nederlands topgemeenten. Hun duurzaamheidsbeleid op het gebied van vastgoed richt zich voornamelijk op energiebesparing en de vermindering van de CO2-uitstoot.

Ongeveer 70 procent van de gemeenten denkt de CO2-uitstoot in 2020 terug te dringen met 30 procent, maar Deloitte constateert een verschuiving in het duurzaamheidsbeleid: gemeenten geven kostenbesparing prioriteit boven de invloed op het milieu.

“Bij het verduurzamen van bestaand vastgoed, wordt vaak alleen gedacht aan het plaatsen van zonnepanelen en wat losse maatregelen”, meent Rob Huisman , senior manager bij Deloitte. “Gemeenten stellen in hun onderzoek dat zij op koers liggen, maar bij bestaand vastgoed valt veel meer te besparen wanneer er integraal wordt verduurzaamd.”

Volgens Deloitte worden de verschillende duurzaamheidsplannen van gemeenten ook maar matig vertaald naar de werkvloer, waardoor het aansturen van projecten lastig wordt en er kansen gemist worden. Ook zouden veel gemeenten maar weinig kennis over energiebesparing en CO2-uitstoot hebben.

De bouw is een van de branches waar de CO2-uitstoot flink verminderd kan worden. Ongeveer 34 procent van de CO2-uitstoot komt uit de gebouwde omgeving.