AMSTERDAM – Sustania100, een lijst met honderd duurzame voorloperprojecten wereldwijd, kleurt een beetje oranje. Twee Nederlandse inzendingen hebben een plekje weten te bemachtigen.

De lijst werd woensdag gepresenteerd tijdens de aardetop in Rio de Janeiro. Sustania is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties en enkele multinationals, waaronder Philips. De club wordt geleid door Arnold Schwarzenegger.

Sustania ziet de Utrechtse Cargohopper, een vrachtwagentje op zonnecellen, en PowerMatching City, een smart grid in het Groningse Hoogkerk als inspirerende initiatieven.

Smart grid

In de Groningse wijk Hoogkerk zijn enkele tientallen woningen gekoppeld aan een slim elektriciteitsnet, waarbij het aanbod en de vraag naar energie op elkaar worden afgestemd.

“PowerMatching City vertolkt een pioniersrol in de ontwikkeling van deze intelligente energienetten en in de transitie naar een duurzaam energiesysteem. We zijn er daarom trots op dat ons project voor deze prestigieuze lijst van duurzame oplossingen geselecteerd is”, laat Frits Bliek, coördinator van PowerMatching City, weten.

Zonnecellen

De Cargohopper is een elektrische vrachtwagen die wordt aangedreven door zonnecellen. Deze stille en schone vrachtwagen bevoorraadt winkels in het oude centrum van Utrecht. Meer steden, waaronder Enschede en Amsterdam, moeten binnenkort volgen.

Er staan nog enkele projecten met een Nederlands tintje op de lijst, waaronder een verlichtingsproject van Philips in Londen en het in Amsterdam gevestigde bedrijf Green Gas. Maar dat bedrijf heeft geen projecten in Nederland.