AMSTERDAM - Eneco doet een verwoede poging de komende maanden wat extra klanten binnen te harken door te garanderen dat klanten subsidie krijgen op de aanschaf van zonnepanelen.

Mocht de subsidieregeling die per 2 juli ingaat opraken, dan betaalt het energieconcern het subsidiebedrag. Dat maakte Eneco dinsdag bekend.

Volgens Eneco vrezen veel geïnteresseerden voor een run op de zonnepanelen, waardoor de nieuwe subsidiepot snel leeg raakt. Bij een vorige subsidieregeling zorgde een dergelijke op-is-opregeling uiteindelijk voor een rem op de verkoop van zonnepanelen, stelt Eneco.

Kunduz-akkoord

De subsidiemaatregel is onderdeel van het Kunduz-akkoord. Vanaf 2 juli worden de zonnepanelen gesubsidieerd. Huishoudens kunnen vijftien procent van het aankoopbedrag terugvragen, met een maximum van 650 euro. Er is maximaal 22 miljoen euro beschikbaar voor de regeling. De regeling eindigt in 2013.

Bij de aankondiging van de regeling reageerden veel leveranciers al afwijzend. De markt voor zonne-energie was volgens hen de laatste jaren juist volwassen geworden zonder subsidiepotjes. Zonnepanelen zijn door de concurrentie uit China flink goedkoper geworden. Net als Eneco vrezen de leveranciers voor een rem op de verkoop mocht de pot aan geld opraken.