AMSTERDAM – Het gas dat in 2050 door het hogedruknet van Gasunie stroomt moet volledig CO2-neutraal zijn.

Gasunie maakt dit vrijdag bekend. De Belgische en Deense collegabedrijven Fluxys Belgium en Energinet.dk hebben ook hun handtekening gezet onder de verklaring.

Een mix van maatregelen moet ervoor zorgen dat bij verbranding van het gas in 2050 netto geen broeikasgassen de lucht in worden geblazen.

Hierbij is groen gas een van de belangrijkste maatregelen. Groen gas is biogas dat is omgewerkt naar aardgaskwaliteit. Biogas komt vrij bij de vergisting in grote vergistingtanks van allerlei organisch materiaal, zoals rioolwater, mest, grassen en zelfs slachtafval.

Ook bij vergassing van vaste biomassa komt biogas vrij. “Groen gas is één van de belangrijkste wegen naar een CO2-neutrale gasvoorziening”, aldus de drie bedrijven in hun verklaring.

Waterstof

Daarnaast denken de gasbedrijven aan het opslaan van wind- en zonne-energie, op momenten dat dit niet gebruikt kan worden. Met duurzame elektriciteit kan uit bijvoorbeeld water waterstof gewonnen worden en dat kan vervolgens worden opgeslagen in gasnetten en gasopslaginstallaties van Gasunie, Energinet.dk en Fluxys.

Ook is het mogelijk om groene stroom te gebruiken om van het broeikasgas CO2 weer een brandstof te maken, dat synthetisch aardgas wordt genoemd.

De drie bedrijven denken dat aardgas en de duurzame equivalenten in de toekomst een grote rol kunnen spelen als brandstof voor schepen, vrachtwagens en personenauto’s. Hiervoor moet het gas wel worden samengedrukt tot ‘gecomprimeerd aardgas’, of zelfs nog verder tot vloeibaar aardgas.

Compensatie

Wat er nog overblijft aan CO2-uitstoot kan via de aanschaf van groencertificaten, die garant staan voor groene productie in andere delen van de wereld, worden gecompenseerd.

Met het initiatief moet een “goed functionerende markt voor hernieuwbare gascertificaten in Noord-Europa” ontstaan, waarbij andere Europese gasinfrastructuurbedrijven zich zouden kunnen aansluiten.

Gasunie bezit 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland. De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt 125 miljard kubieke meter.