AMSTERDAM - Een project van een Nederlandse investeerder is als eerste erkend als beschermingsprogramma van het Braziliaanse regenwoud en kan daardoor certificaten gaan verkopen.

Het in Amsterdam gevestigde 33 Forest Capital startte het project begin vorig jaar met een Braziliaanse partner. Die koopt regenwoud met het doel om de Amazone te behoeden voor ontbossing.

33 Forest Capital, dat met het zusterbedrijf 33 Asset Management al langer in het gebied actief is, brengt internationale bedrijven aan die het behoud van regenwoud belangrijk vinden.

"Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die in Brazilië actief zijn en de lokale gemeenschap hun toewijding aan het land willen laten zien", zegt Walle Oppedijk van Veen, commercieel directeur van 33 Forest Capital. Ook het WK voetbal kan volgens hem de nodige klanten opleveren.

Certificaat

Geïnteresseerde bedrijven krijgen een certificaat dat bekend staat als een 'Verified Carbon Unit', uitgegeven door controle-instantie Verified Carbon Standard, dat aantoont dat het bos daadwerkelijk beschermd is. Het project van 33 Forest Capital is wereldwijd de derde die het certificaat heeft binnengehaald.

De uitdaging is de bomen die in de grond staan meer waard te laten zijn dan gekapt, vertelt Oppedijk van Veen. "De meeste mensen willen het regenwoud wel laten staan, maar het draait uiteindelijk allemaal om economische belangen", aldus de investeringsmanager.

Het project behelst 27.000 hectare regenwoud; een tweede fase zal 150.000 hectare omvatten, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht.

Oppedijk van Veen twijfelt er niet aan dat 33 Forest Capital zijn investering zal terugverdienen. Er zijn genoeg mensen die niet in klimaatverandering geloven, beaamt hij, "maar de meeste willen wel bossen beschermen".