RIJSWIJK - Gebouwen verwarmen met kattenbakkorrels die zijn opgehaald bij dierenasiels en schonere brandstof (het vloeibare gas LNG) voor de Nederlandse schepen.

Het zijn maar twee van de 60 afspraken die het kabinet donderdag heeft gemaakt met bedrijven en maatschappelijke organisaties om meer 'groene groei' te realiseren.

Volgens minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) draagt elke zogenoemde 'green deal' op de eigen manier bij aan een duurzamere samenleving.

''In het groot als het gaat om de productie van plastic uit groene grondstoffen of schone brandstof voor de Nederlandse schepen, in het klein bij gebruik van kattenbakkorrels om gebouwen mee te verwarmen. Mensen en bedrijven zijn enthousiast over deze aanpak en maken steeds meer green deals.''

Duurzame economie

Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) ziet de afspraken als ''kleine maar betekenisvolle stappen'' op weg naar een duurzame economie.

''Volgende week tijdens de klimaatconferentie in Rio praten we daar met alle landen over. De betrokken organisaties, bedrijven en overheden nemen verantwoordelijkheid om te zorgen dat we een leefbare wereld nalaten aan volgende generaties.''

Waterverspilling

Behalve het idee om met kattenbakkorrels gebouwen te verwarmen, liggen er bijvoorbeeld ook plannen om waterverspilling tegen te gaan. Noord-Brabant, Overijssel en Walcheren gaan neerslag beter benutten en 27 gemeenten in Friesland streven ernaar om afvalwater en regenwater veiliger te kunnen hergebruiken.

De papierindustrie gaat minder hout en energie en meer afval gebruiken en bedrijven in het hele land slaan de handen ineen om uit natuurlijke grondstoffen bioplastics te produceren.

En grote gemeenten gaan kennis delen om in leegstaande gebouwen en op braakliggende terreinen stadslandbouw mogelijk te maken.

Energie 

De eerste 75 groene afspraken werden in 2011 gesloten en lagen vooral op het terrein van energie. De in totaal meer dan 130 afspraken die nu zijn gemaakt, zijn er meer dan de 100 die de overheid dit jaar wilde sluiten.