AMSTERDAM – Diverse fabrikanten van hernieuwbare energie hebben het moeilijk. Het is echter een teken dat de sector nog aan het groeien is.

Dat stelt de marktanalist Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Overcapaciteit en dalende prijzen hebben er voor gezorgd dat fabrikanten van hernieuwbare energie in een crisis belanden. En dat terwijl de investeringen vorg jaar stegen.

In de Verenigde Staten zijn al 10 fabrikanten van zonnepanelen failliet gegaan. In Nederland ging recentelijk Solar Modules uit Kerkrade failliet. In Duitsland was Solar Milennium de dupe van de concurrerende kracht uit China.

Auto-industrie

De malaise op de markt hoeft echter geen slecht voorteken te zijn, zo stelt Michael Liebreich, CEO van BNEF. Volgens Liebreich laat het verdwijnen van kleine bedrijven op de markt zien dat de sector in een ontwikkelingsfase zit.

 

De auto-industrie, die in de beginjaren van de vorige eeuw flink groeide, kent volgens Liebreich eenzelfde groeiproces. In 1903 waren er ongeveer 500 autofabrikanten in de Verenigde Staten, waarvan het gros binnen een mum van tijd failliet gingen.

“Een eeuw geleden zou het gek zijn de auto-industrie af te schrijven omdat de zwakkere bedrijven verdwenen. De sector hernieuwbare energie maakt nu dezelfde groei door.”