AMSTERDAM - De bouwsector in Europa moet inzetten op het neerzetten van energiezuinige en duurzame kantoren, huizen en fabrieken. Volgens de Europese Commissie is dat niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de groei van de sector en het herstel van de Europese economie.

De bouwsector zorgt volgens de Europese Commissie momenteel voor 6,3 procent van het bruto binnenlands product binnen de EU. Als ook bedrijven en mensen worden meegerekend die indirect afhankelijk zijn van de bouw, zoals architecten en leveranciers, loopt dat op tot 10 procent. Een sterke bouwsector zorgt daarom voor groei en werkgelegenheid, stelt de commissie.

Het uiteenspatten van de huizen- en vastgoedbubbel en de economische crisis hebben sinds 2008 in een flink aantal landen de economische activiteit van de bouwsector echter doen inkrimpen.

De onzekerheid op de financiële markten zorgt er bovendien voor dat er weinig geld is voor bouwwerken. Tussen januari 2008 en november 2011 namen de activiteiten in de bouw- en infrastructuursector met 16 procent af, constateert het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Medicijn

Duurzaam bouwen is volgens eurocommissaris Antonio Tajani het medicijn in de bouwcrisis. De commissie wil daarom met financiële regelingen milieuvriendelijk bouwen bevorderen.

Als voorbeeld noemt de EC een verlaging van de btw op renovatie- en onderhoudswerk. Ook wil de commissie de eisen voor duurzaam bouwen standaardiseren, zodat gespecialiseerde bouwbedrijven makkelijker over de grens kunnen werken.