ROTTERDAM - Het Rotterdamse baggerbedrijf Van Oord heeft opdracht gekregen van energieconcern Eneco om een windmolenpark op de Noordzee voor een belangrijk deel te ontwerpen en te bouwen.

Dat heeft Eneco vrijdag bekendgemaakt.

Van Oord neemt onder meer de funderingen en de elektrische infrastructuur voor zijn rekening. Ook levert de onderneming het schip dat de 43 windmolens gaat plaatsen. De waarde van de opdracht bedraagt 250 miljoen euro.

Daarnaast is Eneco-dochter Joulz geselecteerd voor de aanleg van de elektriciteitskabel van het strand naar het hoogspanningsstation 8 kilometer verder landinwaarts. Eerder werd al bekend dat het Deense bedrijf Vestas de windturbines gaat leveren.

De bouw van het windmolenpark begint medio 2014 en moet na de zomer van 2015 operationeel zijn. Het levert dan groene stroom aan ongeveer 135.000 huishoudens. Het windmolenpark komt op 23 kilometer van de kust. Eneco maakte vorig jaar al bekend dat het windpark in totaal tussen de 400 en 450 miljoen euro gaat kosten.

Minder hoog

Eneco gaat het windmolenpark voor de kust van Zandvoort en Noordwijk minder hoog maken dan eerst het plan was, zei een woordvoerder vrijdag. Er komen geen molens van 175 meter hoog, maar alle 43 windmolens worden 139 meter. 

Voor de hogere molens had Eneco subsidie van de Europese Unie nodig. De subsidieaanvraag was al in gang gezet, maar het bedrijf ziet daar nu van af. Volgens Eneco duurt het te lang voordat daar duidelijkheid over komt. De aanleg van het park loopt nu al een vertraging op.

Toerisme

Vanuit Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk is veel tegenstand, omdat het windmolenpark de horizon zou 'vervuilen'. ''De gemeenten Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk zullen blij zijn dat de molens niet hoger worden'', stelt hun advocaat Maarten Kamp. Maar volgens hem blijven de gemeenten hun strijd tegen het park voortzetten.

''Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie moet bij het verlenen van de vergunning rekening houden met alle functies van de kust. Ook de toeristische. Die is in deze vergunning niet meegenomen.''