AMSTERDAM - Collectief zonnestroom salderen. Er werd al mee geëxperimenteerd, maar nu wil ook het kabinet het concept beproeven. Dat schrijft staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, zal de opgewekte stroom niet altijd meteen kunnen gebruiken. Die gaat dan het elektriciteitsnet in. De eigenaar van het paneel mag die hoeveelheid stroom aftrekken van wat hij in totaal aan stroom heeft gebruikt.

Salderen heet dat principe en het is financieel aantrekkelijk omdat in de prijs voor die overtollige stroom ook energiebelasting en BTW zit. Dit levert een bedrag op van enkele dubbeltjes per kilowattuur (kWh) in plaats van de kale energieprijs van enkele centen per kWh.

Dit principe geldt momenteel alleen voor huiseigenaren met een eigen dak. Wie in een appartement woont, en dus onder een gedeeld dak leeft, kan niet van deze salderingsregeling gebruik maken.

Marktverstoring

Verenigingen van eigenaren (vve’s) zouden namelijk te veel gaan lijken op gewone stroomproducenten, die de markt verstoren omdat ze een veel hogere prijs voor de stroom ontvangen dan concurrerende energiebedrijven. Daarnaast loopt de nationale schatkist energiebelasting mis.

Desondanks deed de gemeente Amsterdam vorig jaar al enkele proeven met collectief salderen. Naar eigen zeggen zocht men daarmee “de grenzen van de energiewetgeving op”.

Enkele maanden later zei minister Maxime Verhagen proeven met collectief salderen mee te willen nemen in de zogenaamde Green Deals, een lijst met plannen om de economie te vergroenen. Dit na een aangenomen motie van Groenlinks, PvdA en SP hierover. 

In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft Atsma “te onderzoeken op welke manier ‘saldering’ van de energierekening ook buiten het ‘eigen dak'” kan plaats vinden. Ook in het Lente-akkoord werd een pilot overigens al aangekondigd. Dat onderzoek zal binnenkort plaatsvinden. De proeven starten in 2013 en zullen 25 miljoen euro kosten. Voor de maatregel is dan vanaf 2014 structureel 10 miljoen euro beschikbaar. 

Boerendaken

De maatregel is ook bedoeld voor boerendaken. Hierin zit vaak asbest verwerkt. Atsma denkt dat een gelijktijdige operatie, waarbij het giftige asbest eruit gaat en zonnepanelen erop, in combinatie met enkele financiële stimulansen, een kans van slagen heeft.