AMSTERDAM – Vier Nederlandse 'clean tech' bedrijven staan in de top 100 van meest veelbelovende duurzame startups ter wereld.

Dat blijkt uit het Global Cleantech 100 Report over het jaar 2011, opgesteld door de Cleantech Group, een bedrijf dat de ontwikkeling van duurzame bedrijfsmodellen volgt en stimuleert. Het rapport beschrijft een lijst van bedrijven die over 5 tot 10 jaar 'significante invloed op de markt' zullen uitoefenen.

Een panel van 70 experts uit de sector plaatsten de Nederlandse bedrijven Avantium, Lemnis Lighting, Topell Energy en Voltea in de top 100.

Avantium

Avantium is een Amsterdams bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld die biomassa omzet in organische polymeren voor in verpakkingen. De 'Furanics'-technologie zorgt voor 50 tot 60 procent minder CO2-uitstoot in de productie van plastic verpakkingen, vergeleken met PET-flessen. Tot de klanten behoren Danone en Coca-Cola, onder andere de ING Group heeft in het bedrijf geïnvesteerd.

Lemnis Lighting

Uit Barneveld komt Lemnis Lighting, een ontwikkelaar van duurzame LED-verlichting. Het bedrijf kent inmiddels kantoren in de Verenigde Staten, Singapore, Hong Kong en Zuid-Afrika. Tot de partners van het bedrijf behoren het World Economic Forum en de Wereldbank.

Topell Energy

Topell Energy uit Den Haag maakt van houtafval een brandstof die steenkool kan vervangen, alsmede pallets van deze gedroogde houten biomassa in zijn fabriek in Duiven. Het bedrijf won al eerder de 'Cleantech Star', uitgereikt door het Wereld Natuur Fonds.

Voltea

Uit Sassenheim komt Voltea, een waterzuiveringsbedrijf dat een eigen technologie heeft ontwikkeld om zoveel mogelijk water te behouden. Bij het ontzouten van brak water naar drinkwater gaat 10 tot 20 procent van het water verloren, in plaats van 30 tot 50 procent bij traditionele technieken. In februari dit jaar werd er 4,5 miljoen in het bedrijf geïnvesteerd.

Avantium en Voltea hebben bovendien de eer in de Europese top 10 te staan. Er waren dit jaar minder bedrijven uit de top 100 die uit Europa kwamen, mede door de sterke groei van duurzame bedrijven uit de Verenigde Staten. 61 procent van de bedrijven komt namelijk uit Amerika.

Bedrijven in de energie-efficiëntie zijn het meest vertegenwoordigd in de lijst, namelijk 19. Daarnaast kende de top 100 14 bedrijven in zonne-energie en 12 bedrijven die zich bezighouden met water en afvalwater.