AMSTERDAM - Het Chinese zonnecelbedrijf LDK staat op de rand van bankroet. De schuldenlast en slechte marktomstandigheden doen een van de grootste zonnecelproducenten ter wereld de das om.

Dit schrijft de website Renewable Energy World. Volgens de Amerikaanse site plagen faillissementsgeruchten het bedrijf al enkele maanden. Door deze geruchten hebben grote investeerders in het bedrijf hun aandelen te koop aangeboden.

LDK zou een schuld hebben van 6 miljard dollar, waardoor de jaarlijkse rentelasten alleen al tussen de 200 en 300 miljoen dollar bedragen, schrijft Renewable Energy World.

In het vierde kwartaal van 2011 leed het bedrijf een verlies van 589 miljoen dollar, meldde Bloomberg deze week.

De Chinese zonnecelfabrikant is genoteerd aan de Amerikaanse beurs. Daar kelderde het aandeel de afgelopen weken. Waar het in het begin van de maand nog 3,18 dollar noteerde, liet het eind mei een prijs zien van 1,72 dollar.

Importheffing

Op 17 mei kondigde de Amerikaanse regering een importheffing op Chinese zonnecellen aan, die de regering zelf omschrijft als anti-dumping maatregelen. Op producten van LDK zou een heffing van 31 procent gaan gelden.

In een persbericht reageerde LDK strijdbaar op de Amerikaanse beslissing, die de strategie van de zonnecelfabrikant niet zou beïnvloeden. 

LDK maakte eind april bekend 5500 werknemers te ontslaan.