DEN HAAG - De schoonste vrachtauto's en bussen komen dit en volgend jaar in aanmerking voor een subsidie van maximaal 4500 euro. Dat maakte staatssecretaris Joop Atsma van Milieu woensdag bekend.

Het gaat om voertuigen waarvan de uitlaatgassen voldoen aan de Euro VI-norm. Volgens Atsma is de winst die met deze motoren voor de luchtkwaliteit van vooral binnensteden kan worden bereikt ''zeer groot''.

''Een Euro VI-truck stoot net zo weinig stikstofoxide en fijnstof uit als een moderne personenauto'', aldus de bewindsman. ''Iedere vrachtwagen die nu al met zo’n schone motor wordt verkocht, is een premie van de overheid dubbel en dwars waard.''

2014

Atsma heeft 39 miljoen euro vrijgemaakt voor de regeling. Ook bedrijven die de afgelopen drie maanden een wagen hebben aangeschaft die aan de Euro VI-norm voldoet, kunnen de premie nog krijgen. Vanaf 2014 moeten alle nieuwe vrachtwagenmotoren aan die norm voldoen.

De subsidie werd vorig jaar al aangekondigd, maar begin dit jaar uitgesteld omdat er twijfel was over het te verwachten rendement van de regeling. Maar omdat het aantal leverbare motoren dat voldoet aan de Euro VI-norm toeneemt, is besloten om de premie toch te gaan invoeren.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO zijn blij met het besluit van Atsma.