AMSTERDAM – Het verkrijgen van zonne-energie zal binnen enkele jaren minder kosten dan het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstoffen. Daardoor kan het in de toekomst goedkoper worden aangeboden.

Dat verwacht analysebureau GlobalData.

Het onderzoek toont aan dat de capaciteit van zonnepanelen tussen 2009 en 2011 met 100 procent is toegenomen. Dat percentage zal blijven groeien omdat China en de Verenigde Staten op zoek zijn naar manieren om de kosten te verlagen en de efficiëntie van panelen te verhogen.

Volgens het rapport zullen de VS in 2014 als eerste het punt bereiken waarop de kosten van het opwekken en de opbrengst van de verkoop gelijk zullen zijn. China ligt niet ver achter en bereikt dit punt naar verwachting in 2015. Als deze trend doorzet, en dus de kosten verder dalen en de opbrengsten stijgen, kan zonne-energie voor een lagere prijs worden aangeboden. In 2017 is die prijs volgens GlobalData lager dan het tarief dat mensen moeten neertellen voor fossiele brandstoffen.

Bovendien wordt in acht genomen dat de kosten van fossiele brandstoffen blijven toenemen. Huishoudens moesten de laatste zes maanden van 2011 bijvoorbeeld 6,3 procent meer betalen voor elektriciteit dan in dezelfde periode in 2011.

Productieproces

In april verscheen een soortgelijk onderzoek van McKinsey & Company. Dat bureau hebben het voornamelijk over de verbetering van het productieproces en ziet niet zo zeer een technologische doorbraak. De afgelopen zeven jaar daalde de prijs hierdoor al met 75 procent.

Zonne-energie is momenteel verantwoordelijk voor 14 procent van alle duurzame energie in de wereld, maar is bezig aan een enorme opmars. Met de huidige groei wordt zonne-energie binnen tien jaar belangrijker dan wind- en waterenergie.