BRUSSEL - Tien Chinese en Indiase luchtvaartmaatschappijen hebben vorig jaar hun CO2-uitstoot niet gemeld, zoals door Europa geëist wordt.

Dat maakte Europees commissaris Connie Hedegaard (Klimaat) dinsdag bekend. Het betreft slechts 3 procent van alle uitstoot, omdat alle andere luchtvaartmaatschappijen wel voldaan hebben aan de eisen.

Volgens EU-regels moeten luchtvaartmaatschappijen die EU-landen aandoen sinds januari betalen per ton CO2 die zij uitstoten. Dat gaat door middel van onderling verhandelbare emissierechten.

Verscheidene landen buiten de EU, waaronder India en China, verzetten zich ertegen dat deze Europese vliegbelasting ook aan hun bedrijven wordt opgelegd. De in overtreding zijnde bedrijven krijgen nog tot half juni de tijd om de juiste gegevens in te leveren.

Over 2011 zijn de CO2-emissies met 2 procent gedaald. Hedegaard noemde de daling een ''goed resultaat'' en benadrukte dat het systeem van de onderling verhandelbare emissierechten de ''motor achter koolstofarme groei'' in Europa blijft.