ENSCHEDE - Onderzoekers van de Universiteit Twente gaan een mobiele installatie ontwikkelen waardoor het rendabeler wordt om energie te halen uit biomassa. Over twee jaar moet het apparaat, waarvan de werking al is onderzocht, daadwerkelijk inzetbaar zijn.

Het vervoer van biomassa kan volgens de wetenschappers beter. ''Groenafval als gras of takken bestaan voor een deel uit vocht. Bovendien zit er veel lucht tussen als je het stapelt'', legt onderzoeksleider Gerrit Brem uit.

''Dit apparaat roostert het afval, waardoor het vocht verdwijnt en het spul bros wordt. Vervolgens is het ter plekke te vermalen en neemt het minder ruimte in.'' Bovendien zit er in verhouding meer energie in de ontstane grondstof voor biocentrales.

Gebreken

Er bestaan al dergelijke installaties, maar volgens Brem hebben die nog gebreken. ''Ze zijn duur en leveren niet altijd goede kwaliteit. Bovendien zijn ze niet mobiel.''

Om deze nieuwe variant wel verplaatsbaar te maken, wordt die zo ontwikkeld dat hij in een container past, die tijdelijk ergens kan staan. ''Het idee is er, wij leren van de eerdere versies'', aldus Brem.