AMSTERDAM - De markt voor duurzame spaar- en beleggingsproducten is vorig jaar veel minder hard gegroeid dan in de jaren daarvoor.

Dit komt doordat de overheid groene financiële producten fiscaal minder aantrekkelijk heeft gemaakt.

Dat stelt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), die de cijfers maandag naar buiten bracht.

Vorig jaar groeide het duurzame beleggen en sparen met 0,9 procent, terwijl dat in 2010 nog 7,6 procent was. In 2009, voordat de fiscale voordelen van groene financiële producten werd afgebouwd, was de groei nog 17,6 procent. Het marktaandeel bleef in 2011 nagenoeg gelijk op 4,6 procent.

Opgesplitst per product blijkt dat de duurzame spaarmarkt vorig jaar met 2,1 procent groeide. Dat is minder hard dan de totale spaarmarkt, waar 5,3 procent meer aan geld werd binnengehaald. De markt voor groene beleggingen kromp met 3,7 procent, wat minder hard was dan de 15,1 procent krimp van de gehele markt.

Verantwoord

Naast de beperkte groei van het duurzame beleggen, ziet de VBDO wel een positieve ontwikkeling in de markt voor 'verantwoord' beleggen en sparen, waarvoor de eisen minder streng zijn.

De vereniging constateert dat steeds meer banken en andere financiële instellingen al hun producten langs deze meetlat leggen. "Een goede ontwikkeling", vindt directeur Giuseppe van der Helm. "Maar er is voor ons ook een taak weggelegd om consumenten uit te leggen dat 'verantwoord' niet hetzelfde is als 'duurzaam'."