FRANKFURT - De grootste zonnecellenfabrikant van Duitsland, Q-Cells, moet uitstel van betaling aanvragen. Dat heeft de fabrikant maandag laten weten.

Het bedrijf was op zoek naar alternatieven door te reorganiseren, maar het is niet gelukt die plannen rond te krijgen.

Q-Cells zit al weken in zwaar weer. Het bedrijf heeft meer dan 2000 medewerkers. Het bedrijf had vorig jaar een omzet van bijna 1 miljard euro en leed een verlies van 846 miljoen euro.

Q-Cells vraagt dinsdag uitstel van betaling aan. De fabrikant wil met de curator werken aan een doorstart.

Goedkopere zonnepanelen zorgen voor goedkopere duurzame energie, maar ook voor een reeks faillissementen van fabrikanten waaronder Solon, Solar Millennium en Solarhybrid. In de VS gingen recentelijk Evergreen Solar, SpectraWatt en Solyndra kopje onder.

Aandeel

Het aandeel van het sinds 2005 beursgenoteerde Q-cells piekte in 2007 met een prijs van 81 euro. Maandag werd de handel bij een koers van 0,17 euro stilgelegd.

Het Duitse bedrijf kampt ook met de gevolgen van het terugschroeven van de subsidie op zonne-energie. In Duitsland is nu zo'n 25.000 megawatt aan panelen geïnstalleerd, ongeveer de helft van het wereldwijde vermogen aan zonne-energie.

Deze projecten bezorgden de Duitse overheid vorig jaar een subsidielast van 6 miljard euro. Ook in het Groot-Britannië en Spanje gaan de subsidies op zonne-energie omlaag.

In de VS voerden zonne-energiebedrijven onlangs een succesvolle lobby voor extra importheffingen voor goedkope Chinese zonnepanelen. Ook de Europese zonnecelsector vindt dat Chinese bedrijven oneerlijk bevoordeeld worden door Chinese staatssteun.