AMSTERDAM - De groei van het aantal huishoudens dat groene stroom gebruikt is in de tweede helft van vorig jaar gestagneerd.

Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat vrijdag uitkwam.

Tot de eerste helft van 2011 nam het aantal gebruikers van groene stroom gestaag toe. In 2008 nam een derde van de Nederlandse huishoudens groene stroom af. Medio 2011 was dit gestegen naar 57 procent. In de tweede helft van vorig jaar daalde dit echter naar 54 procent. Dit is aantal is wel nog beduidend hoger dan de 44 procent van de huishoudens die in 2010 groene stroom gebruikten.

Onbepaalde termijn

Volgens de NMa kunnen consumenten het meeste voordeel op hun elektriciteits- en gasrekening behalen als ze een contract voor onbepaalde termijn afsluiten en hun gas en elektriciteit van dezelfde leverancier betrekken. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder bedraagt dan 464 euro op jaarbasis.

De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden steeg vorig jaar met twaalf procent naar 1880 euro, vooral als gevolg van gestegen leverings- en netwerkkosten. Ook het tarief van de energiebelasting ging omhoog. Het verbruik van elektriciteit en gas is de laatste jaren redelijk stabiel gebleven.