Record voor duurzame-energiemarkt in 2011

AMSTERDAM – De markt voor duurzame energie is in 2011 met 31 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De wereldwijde markt voor zonne-energie, windenergie en biobrandstoffen groeide van 144 miljard euro naar 188 miljard euro.

Dat blijkt uit het rapport Clean Energy Trends 2012 van onderzoeksbureau Clean Edge.

De globale markt voor zonne-energie steeg naar een recordhoogte van 54 miljard euro, een groei van 29 procent. Volgens het rapport komt dit door verbeterde technologie, schaalvoordelen en goedkope zonnepanelen uit China.

In 2011 werd er 26 gigawatt aan capaciteit bijgebouwd, een stijging van 69 procent ten opzichte van 2010. Verwacht wordt dat de markt voor zonne-energie groeit tot bijna 100 miljard euro in 2031.

Wind en biobrandstof

Ook de markt voor windenergie kende een recordgroei: de markt steeg met 18 procent naar 55 miljard euro. Vorig jaar werd er 41,6 gigawatt aan capaciteit bijgebouwd, waarvan 40 procent (18 GW) afkomstig is uit China. De EU bouwde voor 10 GW aan windturbines.

De groei in biobrandstoffen was eveneens een record: de markt groeide tot 64 miljard euro. Volgens Clean Edge komt dit door de gestegen prijzen van ethanol en biodiesel.

Subsidie

Het rapport waarschuwt voor negatieve geluiden over duurzame energie naar aanleiding van het faillissement van Solyndra, de gesubsidieerde fabrikant van zonnecellen. Clean Edge meldt dat de olie-, gas- en steenkoolindustrie ook nog steeds wordt gesubsidieerd en dat risico-investeringen, zoals in Solyndra, nodig zijn voor innovatie.

Lees meer over:
Tip de redactie