AMSTERDAM - Watergas, duurzaam water in Afrika en de MobiBus. Crowdfundingplatform Share2Start biedt als eerste een podium aan alleen duurzame innovatieve starters.

“Wij vinden dat het anders moet, maar duurzaamheid is ook economisch interessant”, vertelt initiatiefnemer Jan Bouw, die zelf jarenlang in het bankenwezen werkte. “Ik kwam veel kortetermijndenken tegen, maar wilde meer naar het langetermijndenken, duurzaamheid, mvo. Het is een passie.”

Nadat het idee jarenlang sudderde, was Share2Start dit jaar eindelijk een feit. “We hebben natuurlijk ook de tijdgeest mee. Veel ondernemers zeggen: wij gaan niet eens meer naar banken toe, want we krijgen toch geen geld los.”

Wereld verbeteren

Bouw merkt dat steeds meer startups het platform weten te vinden. “Het voornaamste criterium is dat ze duurzaam moeten zijn, iets bijdragen aan het verbeteren van de wereld. Als we er iets in zien, voeren we een intakegesprek.”

Share2Start brengt niet alleen investeerders en ondernemers bij elkaar, maar biedt ook de mogelijkheid van crowdsourcing, of een combinatie van beide. Mensen kunnen een bepaald probleem of uitdaging voorleggen, waar anderen een mogelijke oplossing voor kunnen aandragen

Zo vraagt ene Pepijn op de site naar suggesties om een nieuw aan te leggen bedrijventerrein volledig klimaat- en energieneutraal aan te leggen. Hij wil graag ideeën over innovatieve technieken horen, die naast de traditionele oplossingen als warmtepompen en zonne- en windenergie kunnen worden toegepast.

Kennis uitwisselen

Ook gaan de initiatiefnemers vaak met een paar ondernemers tegelijk aan tafel, zodat ze elkaar verder kunnen helpen. “Ze wisselen kennis met elkaar uit en vullen elkaar aan.”

Share2Start werkt sinds vorige week samen met adviesorganisatie Greenwish en multimediabedrijf Duurzaam24.tv, onder de naam StartSucces24.

Doel van de kersverse samenwerking is om startups niet alleen een financiële injectie te bezorgen, maar ook van advies en marketing te voorzien. Zo wordt er een videopitch gemaakt, die wordt verspreid via IPTV, nationale, regionale, lokale TV en mobiele platforms.

Onbetaalbaar

“Geld is één ding en zeker een noodzakelijke voorwaarde, maar daarnaast heb je marketing nodig. Dat is voor starters normaal gesproken onbetaalbaar, maar wel hard nodig als je investeerders over de streep wilt trekken.”

De grootste uitdaging schuilt dan ook in het aantrekken van investeerders. “We mikken op een combinatie van particuliere en professionele partijen”, aldus Bouw. “De particulieren bestaan uit de drie F’s: family, friends en fans. Daarnaast denken we aan participatiemaatschappijen, business angels en banken.“

Start2Share werkt op basis van no cure no pay. “Je betaalt pas als het succesvol wordt.” In dat geval gaat het om vijf procent van de binnengehaalde investering.

Grote publiek

Share2Start wil een toonaangevend platform voor duurzame innovaties worden. Nadat Nederland veroverd is, is het buitenland aan de beurt. “Crowdfunding gaat de komende jaren echt groeien, het is nu nog relatief klein in Nederland. Er is absoluut een markt voor, alleen moet het grote publiek er nog mee bekend worden.”

Bouw denkt erover dit jaar een vergunning aan te vragen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). “We zijn niet vergunningsplichtig, maar een AFM-vergunning werkt als een soort keurmerk.”