AMSTERDAM - Zonnepaneelinstallateur Solar Total uit Elst is vorig jaar financieel in zwaar weer gekomen. De Rabobank heeft zich over het bedrijf ontfermd en ondergebracht bij zijn private equity-afdeling.

Bij Solar Total werken vijfhonderd medewerkers met een jaarlijkse omzet van ongeveer 170 miljoen euro. Jan Cees Prins van Rabo Private Equity zegt tegenover het Financieele Dagblad nog ‘wel perspectief’ te zien.

Het Financieele Dagblad meldde maandag dat Solar Total nog steeds in zwaar weer zat. Rabobank en SET Venture Partners hebben eind 2011 de balans gezuiverd en voor meer groeikapitaal gezorgd.

Niettemin zit Solar Total zwaar in de problemen. Volgens marktinsiders wilde het bedrijf ‘te snel te veel’. De installateur heeft te veel voorraad ingekocht voor de markten in Engeland en Frankrijk. 

Vervolgens stokte de regelgeving in deze landen, waardoor het bedrijf met haar voorraden bleef zitten. Ruim twee jaar geleden had het bedrijf ook nog plannen om naar de beurs te gaan.

Deze Engelse en Franse markten stoot het bedrijf nu af en Solar Total gaat zich nu richten op Nederland, België, Duitsland en Italië.

Afboeking

De voorraden van Solar Total zijn met ongeveer vijftien miljoen euro afgeboekt. Het eigen vermogen van Solar Total is verdampt tot nul en enkele rekeningen kunnen niet meer betaald worden.

Vandaar dat de Rabobank heeft moeten ingrijpen. De schuld van het bedrijf bedraagt achttien miljoen euro, waarvoor zeven miljoen euro omgezet is in aandelen. Hiermee is de bank nu voor driekwart eigenaar van het bedrijf.

Aandelenpakket

De andere 25 procent van Solar Total is in handen van SET Venture Partners. Dit fonds van Delta en Essent, moest gelijk een miljoen euro bij laten storten. De oprichters, onder meer Kees Onstein, zijn hun belangen, zestig procent van de aandelen, verloren.

Zon Zoekt Dak

Saillant detail is dat Solar Living, het bedrijf waarmee Stichting Natuur & Milieu samenwerkt voor haar actie Zon Zoekt Dak, een label is van Solar Total. CEO Mike van der Wallen van Solar Total geeft aan dat de financiële problemen geen gevolgen hebben voor de actie.