AMSTERDAM - Triodos Bank heeft zijn klantenbestand vorig jaar met 24 procent zien groeien tot 355.000. Dat blijkt dinsdag uit het jaarverslag van de bank die zich richt op duurzame ondernemingen.

De bank verstrekte voor 2,8 miljard aan kredieten voor duurzame ondernemingen en projecten, een stijging van 33 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De bank financiert onder meer 350 duurzame energieprojecten in Europa, die samen voorzien in de energiebehoefte van 1,5 miljoen huishoudens.

Het beheerde vermogen van Triodos Groep, bestaande uit Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Private Banking, groeide in 2011 met 21 procent tot 6,8 miljard euro.

Onder de streep hield de bank uit Zeist ruim 17 miljoen euro aan winst over, 51 procent meer dan in 2010.

Kinderziektes

De voorzieningen (15,8 miljoen euro) liggen wel hoger dan in 2010 (9,8 miljoen euro), door "kinderziektes binnen de sector energieopwekking met biomassa". Triodos spreekt van een relatief jong onderdeel binnen de duurzame energiesector. "De markt voor biomassa is nog klein en volatiel."

Het kernvermogen van de bank ligt op 14 procent, ruim boven de minimumeis van 8,5 procent waar banken vanaf 2019 aan moeten voldoen.

Groeimarkt

Directievoorzitter Peter Blom noemt kredietverlening aan duurzame bedrijven een groeimarkt. "Een groeiend aantal kredietnemers, spaarders en investeerders is op zoek naar deze nieuwe manier van bankieren, die zich kenmerkt door transparantie, dienstbaarheid en duurzaam ondernemerschap", zo stelt Blom.

Voor 2012 verwacht Triodos Bank een "onverminderd sterke groei" in de sectoren waar zij actief is.