Windunie scoort het beste als duurzaamste energiebedrijf. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau SOMO in opdracht van Greenpeace en Consumentenbond, die van 22 energiebedrijven het duurzaamheidsgehalte heeft gemeten.

SOMO heeft in haar onderzoek gekeken naar de productie en inkoop van stroom en naar de investeringen in duurzame productiebronnen. Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace: “De Graadmeter is bedoeld om consumenten te helpen een weg te vinden in de wirwar van groene claims van bedrijven, zodat ze een werkelijk duurzame keuze kunnen maken”.

Top 5

Uit de test komt Windunie als groenste energiebedrijf naar voren, onder meer omdat alle stroom afkomstig is van Nederlandse windmolens. Greenchoice, de Noord-Hollandse Energie Coöperatie, Eneco en Dong Energy maken de top 5 af. Atoomstroom en Energiedirect staan onderaan de lijst.

‘Groen’ imago

Uit de meting komt naar voren dat grotere energiebedrijven als Essent en E.ON groene stroom aan de man proberen te brengen, en tegelijkertijd ook investeren in kolencentrales. Volgens SOMO ‘blokkeren ze hiermee de overgang naar een schone, veilige energiehuishouding’.

Ook Oxxio en de Nederlandse Energie Maatschappij dragen niet bij aan de vergroting van de productie van groene stroom. Deze bedrijven kopen stroom in via de handelsmarkt en ‘vergroenen’ de stroom met goedkope certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen.