AMSTERDAM - De Duitse regering gaat de subsidie op zonne-energie tot wel 30 procent verlagen, zo blijkt uit plannen van milieuminister Norbert Röttgen.

De verlaging van het zogeheten feed-in-tarief gaat al per 9 maart in, volgens Röttgen onder meer om een wildgroei aan zonne-energieprojecten in te dammen. Sinds de kernramp in het Japanse Fukushima beleeft de Duitse zonne-energiesector een 'boom'.

In Duitsland installeerden huiseigenaren en bedrijven vorig jaar een record van 7.500 megawatt aan zonne-energieprojecten. Daarmee is het totaal vermogen in op 25.000 megawatt komen te liggen, ongeveer de helft van het wereldwijde vermogen aan zonne-energie. Deze projecten bezorgden de Duitse overheid vorig jaar een subsidielast van 6 miljard euro.

Te hoog

Wat de Duitse regering betreft is een groei van 2.500 tot 3.000 megawatt per jaar voldoende. "We hebben de stimuleringstarieven de afgelopen jaren al enorm gereduceerd, maar ze zijn nog steeds te hoog", zei Röttgen tegenover verslaggevers van onder meer persbureau Reuters. Duitsland streeft naar een vermogen van 66.000 megawatt in 2030.

Grote zonne-installaties (tussen de 1.000 Kilowatt en 10 megawatt) krijgen straks de minste subsidie; 13,5 cent per kilowattuur. De kleinste installaties krijgen onder de nieuwe regels 19,5 cent, terwijl middelgrote projecten 16,5 cent van de overheid krijgen.

Vanaf mei zullen de tarieven maandelijks met nog eens 0,15 cent per kilowattuur worden verlaagd.

De aandelen van Europese producenten van zonne-energietechnolgie zoals SolarWorld, SMA Solar, Q-Cells, Renewable Energy Corp (REC) kregen donderdag en vrijdag een flinke tik na het bekend worden van de plannen.

Ook de Chinese zonne-energiebedrijven Suntech en Trina zagen hun aandelen omlaag gaan. Chinese zonnepanelenmakers exporteren ongeveer een kwart van hun productie naar Duitsland.