AMSTERDAM – Oekraïne neemt een vlucht met duurzame energie. Dit jaar zal het de productie van zonnecentrales verdubbelen en daarmee wil het land de grootste aanbieder van zonne-energie worden in Europa.

Dit meldt de Association of Alternative Fuels and Energy Market Participants, de grootste lobbyorganisatie in Oekraïne op het gebied van zonne-installaties.

Een belangrijk onderdeel van de verdubbeling is de realisatie van het grootste zonnepark van Europa. Vorig jaar was de productie van het park 200 megawatt, dat is goed om 200.000 huishoudens te voorzien van elektriciteit. In 2010 was dat nog maar 2,5 megawatt.

Dit jaar worden nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd en wordt in ieder geval een capaciteit van 300 megawatt bereikt. In 2015 wil de regering, onder leiding van president Viktor Yanukovych, minimaal een capaciteit van 1000 megawatt behalen. Dat is ongeveer twee procent van de benodigde energie die het land nodig heeft.

Naar verwachting wordt de komende vijf jaar ongeveer vijf miljard euro gestoken in duurzame energie. Oekraïne heeft al twee miljard euro geïnvesteerd.