ENSCHEDE - De campus van de Universiteit Twente zal in 2014 voor de helft verwarmd worden dankzij groene olie. De Universiteit, de provincie Overijssel en het bedrijf BTG tekenen woensdag een contract waarin dat wordt besloten.

De Universiteit maakte in 2011 bekend dat wetenschappers zogenoemde pyrolyse-olie konden winnen uit landbouw- en bosafval. De onderzoekers hebben nu een manier gevonden om de olie ook op grote schaal te gebruiken.

In Hengelo wordt namelijk een fabriek gebouwd waar de 'groene olie' geproduceerd zal worden. Een turbine op het terrein van de campus kan er vervolgens voor de helft van de gebouwen op het terrein elektriciteit en warmte mee opwekken.

8000 huishoudens

In de Hengelose fabriek kan genoeg olie worden geproduceerd om 8000 huishoudens te verwarmen. Het doel is om in de toekomst de productie in Hengelo en in eventuele nieuwe fabrieken uit te breiden, zodat er enkele honderdduizenden tonnen aan olie kunnen worden geproduceerd, genoeg voor bijna 200.000 huishoudens. Dan kan de olie goedkoper zijn dan een 'gewoon' vat olie.

Het bedrijf BTG, dat de fabriek gaat runnen, hoopt dan grote raffinaderijen te kunnen interesseren. Energiebedrijf Essent heeft al wel interesse getoond.