DEN HAAG - Bedrijven tonen zoveel belangstelling voor de exploitatie van oplaadpunten voor elektrische auto's dat een landelijk dekkend netwerk kan ontstaan, meldde Rijkswaterstaat dinsdag.

Sinds 10 januari konden vergunningen worden aangevraagd en inmiddels hebben zes marktpartijen dat gedaan voor in totaal 459 oplaadpunten. Bestuurders van elektrische auto's kunnen daardoor voor het opladen terecht op plekken langs de snelwegen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) noemt dit een “flinke sprong naar het succes van de elektrische auto”.

Tot 2015 hoeven bedrijven geen huur te betalen. Daarna wordt bekeken of er een vergoeding nodig is, afgaande van de verkoop van elektriciteit uit de oplaadpalen. Naar verwachting kunnen consumenten in de tweede helft van 2012 gebruik maken van de oplaadpunten.

Eerder werd bekend dat Nederland al een dekkend netwerk kent voor tankstations met groen gas.

Doorbraak

De stichting e-laad, een initiatief van de beheerders van de energienetten, vindt dat de automobilist niet alleen langs de snelweg moet kunnen 'tanken'. Wie dit jaar elektrisch gaat rijden kan bij de stichting een gratis oplaadpunt voor de deur aanvragen. E-laad verwacht dat het aantal elektrische auto's in ons land dit jaar toeneemt van een kleine 1500 naar zo'n 7000.

Alle grote merken hebben al elektrische auto's in de verkoop of komen daarmee. De grote doorbraak van de elektrische auto wordt over enkele jaren verwacht, als door het voortschrijden van de techniek en massaproductie de prijs van de batterijen omlaag kan gaan.